Waarom het dus echt nergens op slaat om eieren te eten met Pasen...

4/08/2017


Over een week is het Pasen! Hebben jullie al een boodschappenlijstje klaarliggen om inkopen te doen voor het paasontbijt? Veel mensen zullen 'eieren' bovenaan dat lijstje hebben staan. Want Pasen en eieren lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Maar eigenlijk slaat dat dus echt helemaal nergens op... Klik op 'read more' om erachter te komen waarom het niet zo'n goed idee is om een ei te serveren tijdens het paasontbijt.

Een ei hoort erbij. Dat is de eerste gedachte die veel mensen hebben als ze denken aan Pasen. Als je 'Pasen' intypt op Google Afbeeldingen, komen er vrijwel alleen plaatjes van paaseieren naar boven, en als je deze week een supermarkt binnenloopt, is het eerste wat je ziet een rek vol felgekleurde chocolade-eitjes. Eieren lijken onlosmakelijk verbonden met het paasfeest. Maar als je er een beetje over nadenkt, is dat eigenlijk helemaal niet logisch...

Tijdens Pasen worden er meerdere gebeurtenissen gevierd. De Christenen vieren op deze dag dat Jezus drie dagen na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood. Daarnaast wordt door veel mensen met Pasen het begin van de lente en het ontstaan van nieuw leven gevierd. En wat staat er symbool voor nieuw leven? Juist, het ei. Daarom worden er massaal eieren geserveerd tijdens het Paasontbijt. Alleen al in Nederland worden er tijdens Pasen zo'n 35 miljoen eieren geconsumeerd. Dat komt dus neer op gemiddeld 2 eieren per persoon (bron).

Maar wacht eens even... Hier gebeurt iets geks: met Pasen vieren we dus het ontstaan van nieuw leven, door het nieuwe leven op te eten!?

Nou zul je misschien denken: 'ja, maar die eieren die wij eten, die zijn natuurlijk niet bevrucht'. Dat er alsnog een hoop dood en verderf achter zo'n ei schuilt, weten veel mensen helaas niet. Maar het zit zo: om de eierindustrie in stand te houden, zijn er kippen nodig die eieren leggen. Die worden gefokt. Van de gefokte kuikens is de helft vrouwelijk en de helft mannelijk. Maar mannelijke kippen (hanen dus) kunnen natuurlijk geen eieren leggen en zijn daardoor zinloos voor de eierindustrie. Daarom worden ze binnen 24 uur gedood. Ééndagshaantjes, worden ze genoemd. Per jaar worden er in Nederland zo'n 40 miljoen ééndagshaantjes levend in een versnipperaar gegooid of vergast (bron). En helaas is het, zoals veel mensen denken, in dit geval jammer genoeg geen diervriendelijke oplossing om biologische eieren te kopen, want ook biologische en biologisch-dynamische haantjes staat dit lot te wachten (bron).

En dan moet een (paas)ei dus symbool staan voor nieuw leven...

Met dit artikel wil ik niemand verbieden om eieren te eten, dat mag iedereen lekker zelf weten. Ik hoop alleen dat - mocht je er volgende week met Pasen voor kiezen om toch een ei te serveren - je er dan in ieder geval heel bewust over hebt nagedacht. En dat je die eieren niet op tafel zet 'om nieuw leven te vieren' of 'omdat het erbij hoort'. Want een ei hoort er niet bij. Juist niet met Pasen.

You Might Also Like

3 reacties

  1. Ik weet niet of ik ei ga eten als paas ontbijt maar ik dacht eerst wel dat het bij paas ontbijt hoorde. Ik ga over het onderwerp denken dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf probeer ik wel diervriendelijke keuzen te maken in de supermarkt en schrik er wel van nu je aangeeft dat dit kennelijk ook in de biologische wereld gebeurd. Had ik geen idee van, ik ga dit weekend jouw bronnen doorlezen. Groetjes, Ellen van der Meer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat erg... Je kunt je toch niet voorstellen dat mensen dit met diertjes doen he... :(:(

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat! Je krijgt trouwens geen automatisch bericht als er op je comment is geantwoord, dus als je een brandende vraag hebt, kun je ook mailen naar pixelsbyemilia@gmail.com.