SPORT / Hardlopers, ik heb jullie hulp nodig!

5/08/2015

Nederlands: Vandaag ga ik voor de grote verandering eens over sport schrijven op mijn blog. Dat heb ik nog nooit echt gedaan en ik was ook niet van plan er een gewoonte van te maken (lees: dit is waarschijnlijk gewoon de eerste en laatste keer). Maar ik zit een beetje met een sportdilemma en aangezien ik weet dat er veel sportievelingen onder mijn volgers zijn, hoop ik dat jullie me er misschien mee kunnen helpen! Klik dus snel op 'read more' als je benieuwd bent naar mijn hardloopverhaal of als je denkt me te kunnen helpen!

English: Today I’m going to write about sports on my blog. This is a subject I’ve never actually written about and I won’t be a returning item, but I’m having some sort of a sports dilemma and since I know some of my followers are super sporty, I thought I could use your help! So click ‘read more’ if you want to read about my little running journey or if you think you could answer my sports questions!

Sinds het weer zulk lekker weer is (of nouja, dat was het vorige week...), heb ik steeds meer zin om in een vrij uurtje naar buiten te gaan. Het liefst ga ik skaten, maar omdat ik nog steeds niet zo goed kan remmen, durf ik dat nog niet echt op drukke plekken te doen.
Nu wil ik dus serieus gaan hardlopen, in plaats van af en toe een doelloos rondje door de wijk. Vorige week ben ik daarom naar mijn vriend gaan hardlopen, die ongeveer 9km van mij vandaan woont. Ik was benieuwd of het zou lukken en ik had mijn mobiel en ov-chipkaart meegenomen, voor het geval ik halverwege zou instorten.
Maar eigenlijk... Ging het best oké! De eerste 5km heb ik aan één stuk door gerend, daarna ben ik even gestopt om mijn benen te stretchen en datzelfde heb ik na ongeveer 7km gedaan. Uiteindelijk heb ik 8,5km gerend in 50 minuten en ik heb geen idee of dat heel langzaam of gemiddeld is, maar het voelde voor mij in ieder geval heel goed voor een eerste keer. Dus nu wil ik aan de hardlopers onder mijn volgers vragen: wat is verstandig om nu te doen? Ditzelfde tempo aanhouden en mezelf trainen om verder te rennen? Of juist steeds dezelfde kilometers rennen, maar proberen om elke keer wat sneller te gaan? Ik weet zelf helemaal niets van hardlopen, dus ik ben heel benieuwd naar jullie adviezen, ervaringen en verhalen!

Sneakers van Skechers via Ziengs
En nu ik toch om advies aan het vragen ben, kwestie 2: op welke schoenen rennen jullie? Ik heb nu hele fijne Nikes, waar ik onwijs tevreden over ben, maar ik wil misschien een tweede paar sportschoenen, zodat ik kan afwisselen. Als ik bijvoorbeeld eens in de regen ga rennen, wil ik de volgende keer wel droge schoenen kunnen dragen. Nou kwam ik op internet de sneakers van Skechers tegen en ik vroeg me af of een van jullie hier ervaring mee heeft? Ik vind ze er zelf best wel tof uitzien voor sportschoenen (vooral die met die bloemen, hoe tof en girly!?) en daarnaast zijn ze ook nog eens heel betaalbaar. En ik las dat Skechers gebruik maakt van memory foam (grappig feitje: dat is hetzelfde materiaal als waar traagschuimmatrassen van worden gemaakt) in de zolen, wat zorgt voor een goede demping. Ik heb vroeger een pijnlijke blessure aan mijn achillespees gehad en mij is toen verteld dat ik schoenen nodig heb met goede demping, dus dan klinkt dat memory foam ideaal. Behalve online worden de sneakers trouwens ook gewoon verkocht in de winkels van Ziengs, dus misschien dat ik daar binnenkort even binnenloop om te kijken.

Dus, om een lang verhaal kort te maken, mijn twee vragen zijn: hoe hebben jullie het hardlopen opgebouwd? En met welke sportschoenen/merken hebben jullie goede ervaringen?
Ontzettend bedankt voor de hulp alvast!

You Might Also Like

12 reacties

 1. Ik heb zelf een jaartje aan hardlopen gedaan ( waar ik uiteindelijk mee stopte omdat ik het niet zo leuk vond, maar oké haha) en qua het opbouwen van het hardlopen vond ik het altijd fijn om eerst een doel te stellen zoals bijvoorbeeld 5km in 30 minuten rennen, en zo gauw ik dat had behaald stelde ik een nieuw doel, wat bijvoorbeeld inhield dat ik 5km in 25 minuten ging rennen. Maar als je houd van het rennen van lange rondes zou je bijvoorbeeld ook na de 5km in 30 minuten kunnen zeggen dat je volgende goal is om 7km in 40 minuten te rennen. Dus het is maar net wat je zelf het leukst/fijn vind :-) Succes! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog steeds aan het opbouwen met hardlopen, ik loop pas sinds 3 maanden. Tot nu toe loop ik elke keer zo'n beetje hetzelfde stuk en probeer ik dat telkens iets sneller, maar soms loop ik heel iets verder. Geen idee wat een goede manier is haha, dus aan mij heb je niet zoveel (; Ik loop op schoenen van Asics, ze lopen heel erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Qua schoenen kan ik je ten zeerste aanraden om langs een hardlopersspeciaal zaak te gaan, die kunnen voor jou de perfecte schoenen aanmeten.

  Qua trainen is het afhankelijk van wat je wilt: wil je sneller worden of wil je juist ver kunnen rennen? Afhankelijk daarvan kan je je trainingen er op aan passen.

  Luister daarnaast goed naar je lichaam, want die het natuurlijk niet gewend om 3 keer per week 8,5 km te gaan rennen. Krijg je dus pijntjes? Doe dan even een stapje terug. Maar misschien heb je wel gewoon een hardloop lichaam en krijg je nergens last van :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 8,5K in 50 minuten is een lekker tempootje hoor Emil, zeker als je niet zo vaak rent. Respect! Mijn grootste tip is om uit te vinden wat je leuk vindt wat hardlopen betreft. Zo vind ik het zelf heerlijk om een lang stuk te rennen op een comfortabel tempo, en train ik daarom veel liever op afstand dan op snelheid. Ik ben dus gewoon langzaam maar zeker steeds verder gaan rennen! Aan de andere kant heb je ook snelheidsduivels die niet perse ver hoeven te kunnen rennen, maar vooral lekker hard willen gaan. Ik zou dus bedenken wat jij leuk vindt om te doen, en daar je trainingen op af stellen! Dan blijft het zo lang mogelijk leuk. Ja, dat is wel mijn grootste tip eigenlijk :) (en ik zie nu dat dit hierboven ook al is gezegd... oeps!)

  Wat schoenen betreft zou ik eigenlijk even naar een winkel als Run 2 Day gaan, omdat het kleinste verschil in hardloopstijl al een hele andere schoen kan betekenen. Ik heb zelf zo'n 700K op m'n Asics Cumulus zitten (ode aan Nike Run dat ik dit weet, dat is een andere tip, download die app!) en doordat de demping nu achteruit gaat merk ik ook steeds meer dat dit misschien toch geen ideale schoenen voor mij zijn (bij een kleine eenmanszaak gekocht waar ze gewoon keken naar hoe je rent, in plaats van dat ze een filmpje maakten). Ik wil dus binnenkort ook nieuwe! Merken en schoenen zijn heel persoonlijk, dus in plaats van naar ervaringen van anderen luisteren, denk ik dat je het best even bij zo'n winkel langs kan gaan :)

  Lekker lange comment dit!! Ik wens je heel veel plezier met hardlopen, ik doe het nu al zo'n 3 jaar en zou niet meer zonder kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een tijd lang hardgelopen en heb dit altijd 1 paar schoenen gedaan, maar ik snap heel erg goed waarom je graag een tweede paar wilt. Ik heb helaas geen ervaring met de schoenen die je beschrijft, sorry! Ik liep of Asics, omdat die goed bij mijn voeten paste. Ik ben naar een zaak van Runner's World gegaan en daar hebben ze door een 'looptest' gekeken welke goed bij mij paste! Dat zou ik je aanraden!

  Wat het belangrijkste is, is denk ik het naar je lichaam luisteren. :) Vaak ben je geneigd door pijntjes heen te lopen en veel mensen hebben dan plotseling een blessure. Je kunt wel 'leren' kennen welke pijntjes oké zijn en welke niet. Maar dat is gewoon uitproberen!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw gelijk al 5 km gerend.. Ik houd nog geen 4 minuten uit helaas. Moet er aan werken maar mijn knieën houden dat niet uit. Ik heb ook geen tips behalve dat je moet luisteren naar wat je lichaam vraagt. Mijn vraagt om het niet te vaak te doen dus dan doe ik het maar niet ghehe

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou echt langs een hardloopzaak gaan, goede schoenen zijn wat mij betreft echt een must al je gaat hardlopen! Ik loop al jaren op Asics en heb ze nu ook weer :) Heb mijn voeten laten meten en heb nu schoenen die perfect aansluiten op mijn voeten en icm sportzolen bijna blessurevrij. Hooray!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje, ik sta echt versteld. Dit was je eerste keer hardlopen? Mijn eerste serieuze poging tot hardlopen is een paar jaar geleden, maar ik weet dat ik toen niet verder kwam dan 17 minuten. Maar wat je hebt gepresteerd is erg knap! Ik zou gewoon lekker rennen, hoe lang of hoe snel zou niet uit moeten maken, behalve als je een doel hebt. Ik heb een keer voor een wedstrijd getraind en rende toen 10 km net onder de 50 minuten. Dat heb ik daarna ook nooit meer gedaan! Ik loop trouwens op Asics, vind ik erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor een eerste keer? Wauw! Dit tempo haalde ik na maanden trainen nog niet eens.. Goed bezig! Ik zou lekker doen waar je je goed bij voelt! :) Qua schoenen ren ik zelf altijd op Nikes en een tweede paar heb ik nog niet gekocht, maar staan wel hoog op mijn lijstje! ;) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauwwww, ik ben jaloers. De 8k heb ik nog niet aangetikt hoor! Goed man!! Persoonlijk zou ik niet online bestellen. Ik zou echt naar een sportwinkel gaan en om advies vragen. Zeker bij hardlopen, daar ga je al gauw de mist in met verkeerde schoenen hoor! Over het tempo.. Ik vind het knap. Ik zou niet meteen 10 of 15 k gaan lopen, maar het een beetje opbouwen. Vooral luisteren naar je lichaam, niet pushen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Loop eerst eens een naaldhakkenrace Emilia, dan zal je bemerken dat na deze "race" (Google maar op naaldhakkenrace, de eerstvolgende is in Leidsche Rijn) iedere loopschoen van welke prijsklasse dan ook, heerlijk zit... en loopt. Vind dat trouwens wel iets jou, hooggehakt aan zo'n loop mee doen en er nadien een leuk stukje over schrijven op je voortreffelijke blog. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk artikel! Ik heb vroeger een hele tijd aan hardlopen gedaan, maar ben moeten stoppen door een botvliesontsteking aan mijn scheenbeen (iets wat blijkbaar veel voorkomt bij lopers). Heel vervelend en vooral: eens je zo'n ontsteking hebt gehad, blijf je er heel je leven gevoelig voor (als ik niet 2x per week oefeningen van de kinesist doe, voel ik de ontsteking alweer opkomen). Die ontsteking kwam er doordat ik op sportschoenen liep die te weinig steun gaven en de schokken niet goed absorbeerden. Ik zou je dus zeker aanraden om naar een sportwinkel te gaan en eventueel een winkel gespecialiseerd in hardloopschoenen. Je betaalt dan wel ietsje meer (al valt dat meestal nog best mee), maar dat is het echt waard. Skechers zou ik dus niet meteen kopen om te gaan hardlopen, maar eerder voor in je vrije tijd (want ze zien er inderdaad heel leuk uit ;-) ). Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat! Je krijgt trouwens geen automatisch bericht als er op je comment is geantwoord, dus als je een brandende vraag hebt, kun je ook mailen naar pixelsbyemilia@gmail.com.