food,

RECIPE / Vegan lentil burgers

2/25/2014 Pixels By Emilia 25 Comments


Nederlands: Ik moet iets behoorlijk gênants bekennen... Ik eet al meer dan tien jaar geen vlees, maar heb ik nog nóóit zelf vegaburgers gemaakt. Nog nooit! Nou ja, tot ik vorige week besloot dat daar verandering in moest komen. Ik zocht een recept voor linzenbugers, paste het recept een klein beetje aan en deel vandaag het resultaat met jullie. Als je trek hebt in lekkere, gezonde en vooral makkelijke vega(n)burgers, lees dan snel verder!

English: Shame on me... I've been a vegetarian/vegan for over ten years now, but I have never ever tried to make my own veggie burgers. Never! Well, until I decided that it was about to be time to google some nice recipe and give it a try last week. I searched for a recipe for lentil burgers, changed the recipe a little and today I'll share the result with you! So, if you like tasty, healthy and above all easy veggie/vegan burgers, you should definitely read on!

Dit heb je nodig voor 4 à 5 burgers:
– 1 blik linzen van 400 gram (uitlekgewicht +/- 260 gram)
– 4 eetlepels havermout
– 3 eetlepels bloem
– 1 grote wortel (of 2 middelgrote wortels)
– ½ ui
– kruiden naar keuze. Ik gebruikte koriander, komijn en kerrie (van alles 2 theelepels)
– snufje zout en peper
– 2 eetlepels maizena of 'no egg'
– 2 eetlepels water

Zo maak je de burgers:
1. Doe de linzen in een vergiet, spoel ze even af en laat ze goed uitlekken.
2. Rasp de wortels en snipper het uitje.
3. Doe de uitgelekte linzen in een kom en voeg de havermout, de geraspte wortel, het versnipperde uitje en de kruiden toe. Roer alles goed door met een lepel.
4. Doe nu de maizena, bloem en twee eetlepels water erbij. Roer alles nog een keer goed door. Daarna kun je het kneden en er een bol van vormen. (Het deeg mag best kleverig zijn, maar als het echt té klef is, kan je er nog wat bloem bij doen. Als het deeg juist te droog is of uit elkaar valt, doe er dan wat water bij.)
5. Verdeel de bol in 4 of 5 stukken en vorm hier mooie burgers van.
6. Leg de burgers op een bord (eventueel met keukenfolie ertussen, zodat ze niet aan elkaar plakken) en zet ze minimaal een uur in de koelkast. Ik liet mijn burgers zelfs een dag in de koelkast en bakte ze de dag erna pas!
7. Bak de burgers in olijfolie, kokosolie of in wat jij lekker vindt.
8. Je kunt de burgers los eten of op een broodje. Ik maakte een broodje met veldsla, rucola, tomaat, mosterd en ketchup (zoals je op de foto ziet), mijn vriend at ze met alleen een broodje en saus.

Hieronder laat ik het recept stap voor stap zien aan de hand van (heel veel) foto's, zodat je een beetje een beeld krijgt van hoe het er bij mij uitzag:

Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een vergiet.

Rasp de wortel(s).

Snipper een half uitje.

Doe de linzen, wortels, het uitje en 4 eetlepels havermout in een kom.

Voeg kruiden toe. Ik koos voor 2 tl komijn, 2 tl kerrie en 2 tl koriander en een snuf peper en zout.

Alles in één kom en roeren maar.

Zo ziet het er nu ongeveer uit.

Doe 3 eetlepels bloem, 2 eetlepels maizena/no egg en 2 eetlepels water bij de mix. Even roeren en daarna kun je het kneden. (Hier heb ik geen foto van, omdat ik mijn camera niet wilde pakken met plakhandjes van het deeg.)

Verdeel het deeg in 4 of 5 stukken en vorm hier de burgers van.

Leg de burgers minimaal een uur in de koelkast.

Bakken maar!



De burgers zijn los lekker, maar smaken nóg beter op een broodje. Ik at er sla, tomaat, mosterd en ketchup bij. Lekker!
Mmm, als ik de foto's zo zie, krijg ik meteen weer zin om burgers te bakken! Ik weet zeker dat het deze keer geen tien jaar duurt voor ik weer de keuken in duik om mijn eigen vegaburgers te maken.
Het originele recept vond ik trouwens op deze site, maar ik heb het wel iets aangepast en er wat dingen aan toegevoegd. De burgers zijn vegetarisch, veganistisch, lactosevrij en volgens mij ook nog best gezond, aangezien ze voor het grootste gedeelte uit groente bestaan!
Heb jij wel eens zelf vegaburgers gemaakt?

Deze artikelen vind je misschien ook leuk:

25 opmerkingen:

  1. Wauw ziet er supergoed uit, inderdaad wel een beetje a shame dat jij ze nog nooit eerder hebt gemaakt haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm wat een heerlijk recept! En je hebt er echt prachtige foto's van gemaakt, love it! Xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekker uit, maar ik ben toch echt een vleeseter :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, mijn vriend is ook een echte vleeseter, maar die vond ze ook prima smaken! :)

      Verwijderen
    2. Ha ha, hij lust je zeker rauw! ;-)

      Verwijderen
  4. Ziet er goed uit Em! Kom je binnenkort weer voor mij koken ;) ?!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hm lijkt me erg lekker! Ik hou normaal gesproken niet zo van vegetarisch maar dit wil ik wel eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Haha, herken me in het eerste deel.. Ik eet ook al zeker 10, misschien wel 11 jaar geen vlees meer! Moet ik dit ook maar eens een keer proberen..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh lekker! Zijn ze ook nog een beetje stevig? Bij mij vallen vegaburgers zonder ei altijd een beetje uit elkaar, dat vind ik altijd zo jammer. Ik ben nog steeds op zoek naar een goed recept. Ik ga deze sowieso binnenkort proberen, klinkt jummie :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik was eigenlijk verbaasd hoe stevig ze waren, zeker nadat ze uit de koelkast kwamen! Ik ben benieuwd hoe je ze vindt smaken! :)

      Verwijderen
  8. Deze zal ik binnenkort eens uitproberen. Ze zien er heel lekker uit! :)

    Liefs,
    Adriënne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hmm dit lijkt me lekker! Ik ga even je receptje opslaan :D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lijkt me heerlijk! Ik maak zelf vaak van-alles-en-nog-wat-burgers, maar eigenlijk nooit met linzen. Mijn favoriet: spinazie-kikkererwtenburgers met geitenkaas! (recept staat op mijn blog)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mmm het lijkt me heerlijk! Ondanks dat ik geen vegetariër ben ga ik dit recept zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yummie, lijkt me echt heerlijk! Ik sla het recept van je op, want als ik zin heb om keer zoiets te maken, dan overweeg ik deze heerlijke burger te maken, hihi! Het ziet er echt zo nomnom uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ondanks dat ik het er best goed uit vind zien, denk ik dat het voor iemand die toch wel een klein beetje kan genieten van een echte hamburger het niet helemaal geweldig is. Maar eigenlijk word ik wel nieuwsgierig nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ai ai ai dat ziet er goed uit! Heb nog nooit een vegetarische burger gegeten (hah dat kun je leuk opvatten) maar het lijkt me best lekker! Ik heb zo veel respect voor je dat je vegetariër bent, ik heb mijn vlees veel te lief haha :)

    Liefs ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziet er goed uit! Dol op linzen en het heeft een niet hele lange moeilijke ingrediënten lijst, top ga ik proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ziet er heerlijk uit. Wat ik mij weleens afvraag, is er ook een vervanger voor shoarmavlees?
    Ik bedoel, zelfde smaak en zelfde geur.. Heerlijk, vooral na het uitgaan! Ben met mezelf aan het dubben om ook het eten van vlees te minimaliseren of te verbannen uit mijn leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ziet er super uit! We hadden een keer recept met kikkererwten maar dat was echt een ramp. Hier krijg ik honger van haha!

    X

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to

    our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to

    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any timeJ.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://

    www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat! Je krijgt trouwens geen automatisch bericht als er op je comment is geantwoord, dus als je een brandende vraag hebt, kun je ook mailen naar pixelsbyemilia@gmail.com.